A hitnek köszönhetően

Szavazás átlaga: 9.17 pont (30 szavazat)
Megjelenés: ma
Hossz: 33 714 karakter
Elolvasva: 443 alkalommal
Gyerekkoromban, három évesen került rám a kereszt, ami kitartott kamaszkoromig. Mai napig ismeretlen okból, a nagyvárosból az anyukámmal egy – akkor még – csendes kis faluba költöztem a nagyszüleimhez. A tatám lett egyben az apám is. Szigorral nevelt az életre és a munkára. Szinte az első perctől kezdve, este és hajnalban mennem kellett vele az állatokat ellátni. Eleinte csak etetni kellett, majd ganajozni is. Mamám pedig a vallásra nevelt, eleinte csak hitoktatásra jártam, majd később ministráltam is. Mindemellett – mivel az MGTSZ-ben márciustól október végéig volt tényleges munka – a mamámmal esténként imádkozni kellett menni a sok néni közé. Volt ott fiatal, és olyan is, akinek a leánya is vénasszony volt már. Gyerekfejjel sokat nézegettem a néniket. A mama barátnője már akkoriban is Rózsika néni volt, a kulcsárné – és papi szolga is egyben. A lelkészi szolga az irodai papírmunkát végezve az egyháztól kapott fizetést. Rózsika nénit az idősebb ministrálók csak tejcsárdának hívták. Az imaestéken még nem értettem, hogy miért. Szerencsémre, egy idő után már nem kellett mennem, így ezek az esték már csak az emlékeimben maradtak meg.

Tíz éves voltam, amikor egy számomra – akkor még – érthetetlen pletyka terjedt el a faluban, hogy a Rózsika néni férje azért akasztotta fel magát, mert a felesége a pap bácsi ágyasa volt. Tibor atya akkor elment, és a sokkal fiatalabb Gábor atya jött a helyére. Szerettem a miséit, mert lendületet, humort és zenét hozott fiatalságával. Mise után sokat, és szívesen beszélgetett velünk, ministránsokkal is. Egy ilyen beszélgetéskor kérdeztem rá Gábor atyára, hogy mi volt az, amire mamával jártam és ahova a nénik még mindig járnak?

– Tudod, Karcsi az az esti rózsafüzér-imádsághoz kapcsolódik, amely a katolikus vallásban elterjedt szokás. A rózsafüzér imádkozása egy hagyományos imádsági forma, amelyet különösen a Szűz Mária tiszteletére ajánlanak.
– A „liturgia” kifejezés valójában a keresztény istentisztelet hivatalos formáját jelenti, például a szentmiséket, vagy más közösségi imákat, de a rózsafüzér nem feltétlenül tartozik ebbe a kategóriába, mivel általában személyes vagy közösségi imádkozásról van szó, ami nem a hivatalos szertartás része.
Ez csak a történet eleje! Érdekel a teljes, 16 oldalas történet? És a több, mint tízezer másik?
VIP-tagsági váltásához válassz az alábbi csomagok közül!
Próbaidős
40 nap
960 Ft
Ezt választom!
telefonhívással
Kezdő
120 nap
2000 Ft */5.2€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
1 hónap
Haladó
180 nap
2760 Ft */7.2€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
2 hónap
A legjobb ár/érték arány!
Profi
365 nap
5380 Ft */14€
Ezt választom!
bankkártyával
ingyen:
4+ hónap
* 384 EUR/HUF árfolyammal számolva
A szavazáshoz VIP-tagsági szükséges!
Szavazás átlaga: 9.17 pont (30 szavazat)
Rakd a kedvenceid közé!
Oszd meg másokkal is! Facebook Twitter

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
kivancsifancsi
ma 09:49
#4
Örvendek, hogy ismét elemében van a kedves Írónő. Gratulálok.
1
Andreas6
ma 08:20
#3
Az írás stílusa tetszik, a témája már nem annyira. Felhúzott volna, ha lennének gerontofil hajlamaim.
1
Tiltakozó77
ma 04:20
#2
Nagyon hasonlóan ír a "kékég" stílusához képest! Tetszik nagyon. Ez a stílusú írás, mondom mintha, Kedves Kékég történeteit olvasnám. Gratulálol.10.p.
1
T
Törté-Net
ma 00:00
#1
Mi a véleményed a történetről?
1