Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

A
Ashley
2024. július 3. 10:59
#1420
A ponyva a piacokon árult könyveket jelentette, puha fedelű volt a kötésük. Akkor még elkülönült az irodalom és a ponyva. Nem kell mondani, hogy az utóbbi a szegényebb, és jellemzően a munkásosztály szórakozása volt. A boldog, vagy épen boldogtalan békeidőkben mikor az emberek még olvastak. Nagy varázslat volt a folytatásos regény, mikor megérkezett a kikötőbe, egy, egy híresebb történet folytatása az emberek megrohamozták a hajót.

Nekünk magyaroknak természetesen először Rejtő Jenő ugrik be a ponyváról, aki a mai kor elismer mint irodalmárt és magasra emel. Az olvasók pedig imádják.
Napjainkban szomorú tendencia, hogy a lektűr silányul, az ok nyilvánvaló a sok önköltségen kiadott könyv, a hemzsegő helyesírási, fogalmazási, és dramaturgiai hibákkal. Kérem a szerzőket, hogy kiadás előtt adják oda a történetet egy szakembernek, aki rámutat a sok hibára.
Az amatőr térfélen, nyilván a digitális platformokon nagyon sokján publikálnak, nyilván a színvonal a lektűrt idézi.
A ponyva műfaj sajnos már nem létezik, hiszen nincsenek ponyvaírók. Helyettük vannak a krimi és egyéb szórakoztató műfajok írói. Szomorú példa Frei Tamás aki patika mérlegen méri ki a történeteit, vagyis professzionális. A lélek, az ösztönös írás hiányzik.
Nem attól, ponyva egy írás, hogy silány minőségű, hanem attól, hogy meg tudja szólítani a munkásosztályt.
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. július 3. 10:36-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. július 3. 10:40
#1418
Irodalmi tesztkérdés Waderlacinak: A légáteresztő cipellő mennyire fedi be a valóságot egy Gogol-darabban? 😇
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. július 2. 21:45-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. július 3. 07:27
#1416
Nyugodtan kérdezz még, neked ehhez van tehetséged
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. július 2. 19:59-kor írt üzenetére.
Gaiai
2024. július 3. 05:33
#1415
Isaac Asimov egy zseni volt és nem csak azért, mert túlszárnyaltta a képzelete a legtöbb emberét! Tudományos értelemben véve sem volt egy hülye gyerek! Pontosan tájékozott volt a kora tudományos szintjével és vévmányaival... Csak azt a képzeletével tovább gondolta.
Kedvenc sci-fi íróm, Az Alapítvány sorozatát, az Én, a robot művét és még sok mást is rongyosra olvastam tőle. Olyan társadalmi folyamatokat és létező jellemzőket írt le a műveiben, amelyek ma is megállják a helyüket. Például, hogy miért tör ki egy háború két fél között. Hogy, az emberi ostobaság mennyire gúsba tudja kötni az emberiséget. Például, ha felrobban valahol egy atomerőmű, akkor nem a kezelő személyzet képzését, munkakörülményeit, ellenőrzését és a folymatokat kell javítani, hanem be kell zárni az atomerőműveket. Lásd: Fukusima, amire Németország az atomerőműveinek bezrásával kontrázott. Szinte, ugyanezt a folyamatot írta le Asimov pár évtizeddel ezelőtt.
"Megjósolta", hogy a jövő részben a miniatürizálásban van. Ma, már piko- méretekben gondolkozunk és használjuk a tudományt. Lásd: Néhány köbcentiméterbe zsúfolt nukleáris erőmű. Jelenleg konténer méretű mobil-erőműben gondolkoznak az agyasok.
Vagy, a monitorok. Ő már akkor kézben hordható és lapos tabletről írt, amikor még egy tévé szélte-hossza, magassága szinte ugyanaz volt. Ki tudja? Lehet, hogy éppen az Alapítvány sorozat olvasásakor gondolkozott el egy mérnök azon, hogyan lehetne megoldani azt, hogy egy monitor az legyen lapos sőt, érintés érzékeny is!
Mindenkinek ajánlom az Asimov műveket, mert zseniálisan illeszti be azokba mindazt, amit kommunikálni akar ráadásul úgy, hogy az olvasónak feltűnik: Ebben van logika! Ez valóban így történhet meg!
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 16:46-kor írt üzenetére.
Gaiai
2024. július 3. 05:15
#1414
Romhányi: Szamárfül és Szamárfül 2. Ajánlom mindenkinek!
"Sírfeliratok
Feltemettek. Azt sem tudom, kicsodák!
Most, felülről szagolhatom az Ibolyát!"
3
Ez egy válasz Ashley 2024. július 2. 19:50-kor írt üzenetére.
Gaiai
2024. július 3. 05:13
#1413
Nincs baj azzal, ha a magyar nyelv átvesz idegen szavakat, hiszen ezt teszi azóta, hogy őseink elindultak honfoglalni. Sőt, éppen ez a csodálatos a nyelvünkben! Hogy könnyen képes asszimilálni külföldi fogalmakat, amelye más nyelvek nehezen képesek, vagy képtelenek.
Van vagy egymillió szavunk, nem fér el a szótárban még néhány? Ez a többi nyelv szókincsének átlagban a nyolc-tízszerese. MI éppen ezért vagyunk képesek könnyen fordítani más nyelveket és fordítva ez komoly problémákat vet fel.
A törökök százötven éven át pihengettek a Kárpát-medencében, át is vettük néhány szavukat és ők is néhányat a mieink közül. Az osztrákoknak köszönhetően rengeteg szavunk német eredetű! Persze, mindenre megvolt a saját szavunk is. Az oroszok szókincséből is átvettünk rengeteg szót. De, mirté lenne baj ez? Mi legalább könnyen megtehetjük. És emiatt csak gazdagabb lehet a nyelvünk.
Egyszer nem néztem szét és ki akartam lépni a járdáról az útra. A barátnőm rám kiáltott: "Stoppold le magad!" Megálltam, így ma is élek. "Stop", vagyis "Állj!", angol eredetű szó, asszimiláltuk, megértettem.
Persze, ma sok, tinédzserek által mondott szavakat és fogalmakat nem értek, mert ők már gyakran másfajta szókinccsel kommunikálnak. Sokáig azt sem tudtam, hogy mit jelent a "LOL". Megkérdeztem, elmondták. Nincs ezzel baj, szerintem. A magyar nyelv folyamatosan bűvül és szépül, ezt a többi nyelvről kevésbé lehet elmondani.
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. július 2. 21:45-kor írt üzenetére.
Gaiai
2024. július 3. 04:58
#1412
Mi a sci-fi? Benne van a nevében: science - tudomány és fiction - fantasztikum. bármelyik hiányik, akkor az írás nem sci-fi.
Valójában, sok tudományos kutatás és eredmény a sci-fi írók tollából ered! Emlékezzünk csk a Mikrobi rajzfilmre. Ma, sok ember ilyen egykerekű, giroszkópos izével hasít, mint a rajzfilmben a robot. De, szok filmben látható, hogy a szereplők tablethez, headsethez hasonló kütyüket használnak... negyven, vagy akár ötven évvel ezelőtt megálmodva, megjósolva a jövő tecnológiai fejlődését. Vagy, talán éppen ezek miatt fejlődik úgy a technika, ahogy?
A sci-fi műfaj valójában az egyik legfontosabb műfaj éppen azért, mert korlátokat feszeget, túllép azon, ami éppen adott és van.
Szitripio (C3-PO) egy tolmács és protokoll droid hatmillió nyelvi tudással. Bár várni kellett két évtizedet a Csillagok Háborúja első része után, ám megjelentek az első fordító kütyük és ma ott a Google Translate. Az ember már nagyon régóta rá kívánt lépni a Hold felszínére, vagy megnézni azt az oldalát, amit nem láthatunk a Földről, ezért a legkülönbözőbb fikciókkal próbálták leírni azt, hogyan lehetne megvalóstani azt. Megtörtént.
Én egyetlen scci-fi írót sem nézek le! Nemcsak azért, mert ők nyilván rendelkeznek legalább valamilyen szintű tudományos ismerettel, hiszen a műveik azokon alapulnak, hanem azért is, mert határtalan képzelettel rendelkeznek, ami nagy kincs! Még akkor is, ha ma mág morbidnak tűnő elképzeléseik vannak. MInt például, a három mellű főhősnő egy képregényben, vagy az, hogy egy férfi hordjon ki egy magzatot, vagy az, hogy egy ember csakis az elméjével mozgasson tárgyakat. Mert, akik olvassák azokat, azoknak megjelenhet a képzeletében az, hogy: "Miért ne lehetne az valóság?"
1
Ez egy válasz Ashley 2024. június 26. 16:22-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. július 2. 21:45
#1411
Bár sokan mondják, hogy mennyire rontja a nyelvet az idegen szavak használata, de ez részben képmutatás szezintem. 
Jókai hihetetlen módon írt. Elképesztően tudott leírásokat adni, nagyon jó cselekményeket írt, stb... de közben idegen kifelyezéseivel gyilkolta a nyelvet. Párbeszédekben még érthető lenne az idegen szavak használata. De az, hogy leírásokba német, francia, olasz szöveget írjon, sokszor úgy, hogy a leírt idegen kifelyezés sokkal hosszabb mint a magyar... ez egy gyilkosság volt a magyar nyelvvel szemben. 
Mielőtt valaki félrenagyarázza: szeretem Jókai írásait, elképesztő, követésre méltó módon írt, jogosan része annsk az irodalomnak, amit alapvető irodalmi ismereteknek tekintünk, jogosan része a kötelező olvasmányoknak... de ez nem azt jelenti, hogy ki kell hagyni a hibáinak taglslását is akar a tantrervből!
1
Ez egy válasz Ashley 2024. július 2. 19:50-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. július 2. 19:59
#1410
Ez nagyon szép volt. Köszönöm szépen. Cserébe elárulom tréfám lényegét: Romhányi könyvében, a Mézga Aladár kalandjaiban az irodalomtanára teszi fel ezt a kérdést egy dolgozat során. Aladárunk frappáns válasza: soxor.
2
Ez egy válasz Ashley 2024. július 2. 19:50-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. július 2. 19:50
#1409
Romhányi, a magyar irodalom nagy alakja. Rímhányónak is becézik, nem véletlenül, hiszen sziporkázóan tud játszani a szavakkal. Bizonyította többek közt a Frédi és Béni rajzfilm rímelő szövegeivel, ami sokkal jobb, mint az eredeti angol.
Romhányi tehetsége korán megjelent, majd egyre inkább kibontakozott, pályatársai is elmerően nyilatkoztak róla, illetve irodalmi munkássága vitathatatlan.
A magyar nyelv fontos volt a számára, ápolta, védte, példát mutatva jelenünknek.
Az irodalom hanyatlása akkor figyelhető meg, mikor angol, idegen, jövevény szavak beárnyékolják az ízes, szép magyar beszédet. Mi írók, csepűrágók, kötelességünknek érezzük a magyar hagyományok ápolását, a kultúránk őrzését. Természetesen az irodalom oktatás színvonala, vagy a kőszínházak finanszírozása, stb, is hatással van a mindennapokra. Mi az irodalom? Minden ami körül vesz bennünket. Minek van köze az irodalomhoz? Mindennek.
3
Ez egy válasz doriangrey 2024. július 2. 19:01-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. július 2. 17:34
#1406
A jó író, nem akar a történetei szereplője lenni.
3
doriangrey
2024. július 1. 20:14
#1405
Te voltál már úrinő?
1
Ez egy válasz Ashley 2024. július 1. 17:45-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. július 1. 20:12
#1404
4-10-12
2
Ez egy válasz Ashley 2024. július 1. 16:31-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. július 1. 17:45
#1403
Hogy legyünk úrinők?

   Avval kezdem, hogy úrinő bárki lehet. Kiemelten fontos az érett személyiség ugyanis ezen alapszik az úrinőség. Megfelelő nevelés és jó iskolák által csíszolódik az úrihölgy. Kicsit részletezem. Magas színvonalú nevelés kell, ebbe a nevelés témába nem mennék bele de nyilván ehhez kellenek jó szülők. Ehhez hozzáadódnak a jó, elit iskolák. Fontos, hogy az úrihölgynek kell, hogy legyen diplomája. Legyen egy tudomány amit megismer egy felsőoktatási intézményben. Nyilván ennél magasabbra is lehet jutni akár egy doktori cím megszerzésével.
Úrihölgy folyamatosan képzi magát oda figyel, hogy a személyisége egyre tökéletesebb legyen.
Csak művelt, gazdag férfit választhat magának. Hiszen csak ilyen férfi tud egy luxus életet biztosítani. Diploma nem szükséges a férfinak bár nyilván nem árt. Felsőfokú végzettésg nélkül is lehet valaki művelt és egy kőműves, egyéb fizikai dolgozó sokszor nagyságrendekkel több pénzt keres mint egy diplomás valaki. Az úrinő luxusban kell, hogy éljen, felső kategóriás autó évente több nyaralás gyönyörű helyeken. Pl. Florida vagy a Brazil tengerpart.
A szenvedélyt is meg kell tudja, hogy élni vagyis a szexuális kielégülés is hozzátartozik egy harmónikus élethet. Úrihölgy, bugrisokkal lehetőleg ne érintkezzen hiszen nem egy súlycsoport. Csak művelt kiforrt személyíségű, úriemberekkel.
Megemlíttem bár nyilvánvaló, hogy az igények az élet minden területén nagyon magasak kellenek, hogy legyenek. Úrihölgynek a legjobb fodrász, kozmetikus, stb jár. Szeretőt tarthat mert ha a férje sokat dolgozik a szenvedélyt akkor is meg kell, h tudja élni. Szerencsés a férfi aki úrihölgy szeretője.
Lényeg, hogy úrihölgyel lehet reprezentálni, megjelenni egy partin, rendezvényen.
1
A
Ashley
2024. július 1. 16:31
#1402
12 tanács íróknak.
1. Örülj ha lopnak tőled ötleteket mert úgy több emberhez eljut az üzeneted.
2. A központozás a nyelvészek dolga te író vagy neked fantáziád legyen.
3. Törekedj arra, hogy legalább egy karaktered olyan híres legyen mint Süsü a sárkány.
4. Íróként ne megbecsülést várj hanem, hogy olvassanak.
5. Örülj ha hozzányúlnak az írásodhoz és feldolgozzák és ne szólj bele az ő dolguk.
6. Este ne írj csak nappal.
7. Teljesen rendjén való ha azért írsz szépeket hogy a nőket elvarázsold és az ágyadban kössenek ki.
8. Ha meghívnak egy flancos irodalmi műsorba akkor ne fogadd el kivéve ha meztelen nők is vannak.
9. Tud, hogy a női írók előnyben vannak mert vehetnek fel miniszoknyát.
10. Olvasók nélkül nem író vagy hanem egy ember aki leírt valamit.
11. Tud, hogy az írás elsősorban iparos munka.
12. Légy büszke az írásaidra.
Intések íróknak.
1. Ne figyelj oda az az olyan emberekre akik tehetségről beszélnek neked. Azokra figyelj akik a szorgalomról és a kitartásról mesélnek.
2. A rajongód a legjobb kritikus.
3. Ne hallgass azokra akik szerint nem jó a központozásod mert valószínű, hogy el sem olvasták amit írtál de beléd akarnak kötni.
4. Örülj ha úgy érzed, hogy egyre több a rajongód ez visszajelzés hogy jókat írsz.
5. Sportolj sokat.
6. Mielőtt elkezdesz írni határozd meg , hogy milyen műfajban fogsz alkotni.
7. Szex, humor legyen a történetedben.
8. Nézz a tv ben Koreai sorozatokat.
9. A fazekas köcsögöt te mint író a társadalmat formálod azzal, hogy megmutatod és véleményezed ami számodra fontos.
10. Légy büszke arra amit leírsz.
11. Ne mérd magad más írókhoz te egyedi vagy és utánozhatatlan.
12. Arra kell hajtani, hogy gyorsan és sokat írj.
1
Álmoska5
2024. június 28. 20:49
#1401
Tisztelt női írótársak!
Személyem lett 5 év alatt ilyen NEGATIV, hogy nincs vélemény?

Miriam ennél többet érdemel, hölgyeim! 
Mi ez a nagy csönd? Nem meri egy senki megdicsérni azt a munkát amit én tudatlanul korábban elkövettem, és Miriam kijavított!
Széppé varázsolta életem első valós  élményét, ezért;

Köszönet és hála neki!

"Álmoska5"
0