Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

A
Ashley
2024. június 27. 18:16
#1400
Könyvajánló
Fehér Béla: Triptichon
Nagyon humoros írás, a szerző sziporkázik és lendületesen viszi előre a történetet. Számtalan helyzetkomikum, poénok színesítik a történetet. A festészet dominánsan megjelenik, hiszen maga a főszereplő is festő. Aki népmesei módon eladja mindenét majd vásárol egy autót és elindul a nővéréhez Olaszországba.
A főszereplő férfi gyakran beszélget, sőt útmutatást vár egy borjúfasírtos tányértól. Amit egy Német turista nőttől lop el, mikor megáll piheni Olaszország felé.
Végül megérkezik és számtalan vicces helyzet, poén mentén felfedezi a festészetet, és elkészül a Triptichon. Mert mi is a Triptichon? Egy három ajtós festmény.
1
A
Ashley
2024. június 26. 17:13
#1398
Szeretem h vannak még olyan emberek, akik kijavítanak.
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 16:46-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 16:46
#1397
Na neeee! Tehát Isaac Asimov, a modern sci-fi egyik ősatyja, a robotika hármas alaptörvényének megalkotója, stb stb nem sci-fi író?? Hiszen magyarul is megjelent például a Mi lenne, ha sajtból lenne a hold, ami egy tudományos munka, vagy ugyancsak magyarul is olvasható a Halál fuvallata, ami egy napjaiban játszódó krimi, minden sci-fi alap nélkül? 
És nem Roseveltben zuhant le az UFO, hanem Roswellben (és részben Alomagardoban)
0
Ez egy válasz Ashley 2024. június 26. 16:22-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. június 26. 16:22
#1396
Az Amerikai kortárs sci – fi irodalom jellemzői.

   Amerikában napjainkban örvendetes módon sok amatőr sci – fi író tevékenykedik, vagyis olvasóként nagy a választék a könyvekből. Érdemes tudni, hogy az Amerikai sci -fi írók jellemzően angol nyelven írnak és nagy piac áll a rendelkezésükre, ennek ellenére nem lehet mindenki olyan sikeres és híres mint Stephen King.
Egyáltalán kit lehet sci – fi írónak nevezni? Az olyan embert aki csak is kizárólag sci – fi műfajban alkot. Ha egy író a sci – fi mellett más műfajban is alkot, akkor őt már nem lehet sci – fi írónak nevezni, hanem egyszerűen írónak kell.
Annak ellenére, hogy a sci – fi író a műfaj sajátosságaiból adódóan egy elképzelt világot mesél el, mégis a valóságot tükrözi. Hiszen a sci – fi a szimbólumok világa is, ahol pl. az űrhajó a szabadságot jelöli, hiszen úrhajóval szabadon lehet közlekedni a végtelen univerzumban. Értelemszerűen az Amerikai kortárs sci – fi írók a saját nemzeti kincsek menté alkotnak, tudjuk jól, mert a média is beszámolt róla, hogy Roosevelt nevű városban lezuhant egy ufó. Ez a történés kijelölt egy mérföldkövet az Amerikai írók számára.
Nyilvánvalóan a vizuális ingerek, nagyrészt a sci – fi filmek is hatással vannak az említett műfaj alkotóira.
A sci – fi műfaj jelentős időszaka az 50 es években volt, ebben az időszakban datálódik a már említett ufó lezuhanás is. Meg kell említeni, hogy Ray Bradbury is alkotott az 50 es években, a művei napjainkban is népszerűek, és alapját képezik a kortárs sci- fi irodalomnak.
De ne gondoljuk, hogy a sci – fi az 50 es években kezdődött, már az Ókorban is írtak sci – fit. Azonban Amerikában valóban az 50 es években virágzott a műfaj.
Számomra a sci – fi műfajon belül a legkedvesebb jellegű alkotások a viccesek, humorosak. Mindeni tudja jól, hogy törülközőt vinni kell az űrutazáshoz, Az útikalauz stoposoknak című regényből van az intelem, tudom, hogy mindenki ismeri, de a rend kedvéért leírtam. Meg kell jegyezni, hogy Amerikában nem népszerű az erotikus sci – fi, ezzel együtt értelemszerűen a regények főszereplői gyakran csinos, fiatal nők, hiszen az ilyen jellegű karakterek mindig népszerűek.
2
Waderlaci
2024. június 26. 12:32
#1392
Nem állítottam sohasem, hogy a Guliver utazásai sci-fi lenne! Én azt mondtam, hogy nagyon sok elemet felvulonultat, amik a sci-fi részei is. Idegen világok, különös lények, különös társadalmak, sőt még technika is akad benne (Laponia vagy mi is a neve? Nem ugrik be fejből). De mindettől nem lesz sci-fi, viszont simán lehet a sci-fi előfutárának tekinteni! 
Mellékesen megjegyzem: a Googlet egyszer se használtam, csak olyan írókat és címeket, tényeket említettem fel, amiket magam láttam/olvastam. Ahogy a végkövetkeztetések is saját gondolatok voltak.
0
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 12:15-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. június 26. 12:15
#1391
Szuper. A Gulliverben hol is van ilyesmi? 
A műfaji besorolásban vannak átfedések. Mondjuk ismerek olyan valódi irodalmárt, aki ezért letépné a fejem, de ettől még nem egységesen egzakt a besorolás. Laikusok kedvéért: egy film is simán lehet négy-öt műfaj képviselője. Sci-fi, akció, kaland, horros, stb. Nyilván ez az átfedés a határok elmosódásával az irodalomban jelent meg előbb. A Gullivert ezért gondolod besorolhatónak a sci-fi műfajba. Voltaképpen nem tévedsz akkorát, de mégsem gondolom, hogy odavaló volna. Azért csupán, mert ennek a zsánernek a meghatározása inkább a jövőben játszódó, valóságalapú, vagy valóságközeli világteremtés, aminek része a világ műszaki, technológiai fejlettségének valamilyen szintű bemutatása is. Ez erősen hiányzik a Gulliverből és társaiból. A fantasy besorolása a valósághoz nem kötődő elemekből felépített világ. Itt nem igazán szerepelnek műszaki dolgok, mint a Star Wars-ban, vagy egy steampunk világban például, aminek ez az alapja. De ha ábrázolunk egy steampunk világot műszaki dolgok nélkül, csak a látványelemek alapján, akkor azt már meg lehet kérdőjelezni nálam, hogy valóban sci-fi-e. Szóval ez nagyon a határokat kerülgető vita, amiben az a vicces, hogy egyikteknek sincs köze az irodalomhoz. Ennek ellenére megdicsérlek benneteket, mert próbálkoztatok egy új, ismeretlen és csodás világ felderítésével. Szakmailag azt mondanám, hogy bemutattátok a jövő fiatalságát: tárgyi tudás nélkül, saját, lefölözött, kiforratlan gondolatok nélkül, csak a google segítségével felhalmozott információkból szedtetek össze adatokat(nem tudást) és ezzel vívtatok. Nekem imádnivaló volt, kiváló nyersanyag. Remélem más is tanul belőle.
4
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 12:00-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 12:07
#1390
Azt nem is elemezni kell, hanem szeretni. Én se mernék elemezni egy pasit sem, mert félő, hogy s/m lenne a vége és én lennék a sub benne. 😇😂😂😂
3
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 12:05-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 12:05
#1389
Sose mondtam, hogy nem szeretem a fantazyt! 😂 Csak azt mondtam, hogy annyira sosem mélyültem el benne, hogy bele mernék menni egy bármilyen elemzésébe.
0
Ez egy válasz Selymi 2024. június 26. 11:59-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 12:04
#1388
Ja, ez nem egy rövid elbeszélés, mert akad ennek több része is:
1. Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja 78%
2. Laurell K. Hamilton: Az alkony ölelése 82%
3. Laurell K. Hamilton: A holdfény csábítása 81%
4. Laurell K. Hamilton: Az éjfél simogatása 82%
5. Laurell K. Hamilton: Misztrál csókja 78%
6. Laurell K. Hamilton: Fagyos érintés 85%
7. Laurell K. Hamilton: Elnyel a sötétség 85%
8. Laurell K. Hamilton: Isteni vétkek 77%
9. Laurell K. Hamilton: Borzongató fény 76%
Ha esetleg magyarul nem nyerte el a tetszésed olvass bele az eredetiekbe: https://moly.hu/sorozatok/meredith-gentry
1
Waderlaci
2024. június 26. 12:00
#1387
Való igaz, csak az nem mindegy, hogy mire van helyezve a hangsúly! Ha már felemlegettem a Gattakát: van benne szó génmanipulációról, űrutazásról. De egy szó sincs róla, hogyan is, milyen módszerrel végzik a gének válogatását vagy cseréjét. Ahogy arról sincs szó, hogy milyen meghajtással működik a bolygóközi űrhajó. Ha csak ezt vennénk alapul, akkor NEM TUDOMÁNYOS fantáziáról beszélünk szigorúan véve! 
Mint korábban írtam: a tudományosság a sci-fiben változó, még annak ellenére is, ha valódi tudósok írják az adott sci-fiket. Van/volt, amikor akár egy központi elképzelés erőltetését védték ki a tudományos kérdések kikerülésével, és olyan is akadt, amikor a nem saját tudományos terébe nyúlnak bele az írók, és akár nagyokat bakiznak (újra felemlítem Asimov pozitron agyú robotjait). De ettől még bőven a sci-fihez tartoznak ezek a művek! Csak annyi van, hogy a sci-fi is rengeteg mindenből tevődik össze, több alkategóriára bontható. Lehetnek rá szép wikis és guggolós meghatározások, de nincs olyan, hogy ez vagy az teszi a sci-fit sci-fivé, és annak a hiánya már kizárja a körből!
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 11:39-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 11:59
#1386
Ó én tudnék javasolni egy igazi fantazy-t. Nagy kedvencem bár semmi tudomány nincs benne, viszont példaként nagyon jó a különbségre. Én irodalmi műnek tekintem, bár akad aki szerint csak ponyva, mert elég sok benne az érzelmes rész, vagyis az erotika. Nagyon szépen ír le különböző aktusokat, amiket ugyan ő mesebeli lényekkel mutat be, ám ha valaki jól belegondol és bizonyos embertípust helyettesít be, annak is lenne értelme. 🙂
Ha ezt https://moly.hu/konyvek/laurell-k-hamilton-arnyak-csokja elolvasod, talán megszereted a tudománytalan fikciót is. Akad benne s/m rész is. Igazi és erotikus is. 😇 Na meg 🍔 is. 😉 
Más is tekintheti ezt könyvajánlónak, hiszen ez egy erotikus oldal, ahol az ilyen mese elég kelendő.
3
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 11:35-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. június 26. 11:39
#1385
Valójában arra, hogy a sci-fi tudományos és fantasztikus mű. Kell hozzá a tudomány, akár valóságalapon, mint a Star Trekben, akár félig fikciós alapon, mint a steampunkban. Ezek nélkül csak fantasy lehetne.
2
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 11:35-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 11:35
#1383
Netán a sci-fi és a fantazy felisztására gondolsz? Mert ezt emlegette még fel. Csak a fantazy műfajban nem vagyok annyira otthon, hogy abban álljak ki egyik vagy másik oldal mellett. Az alapnak számító műveket, mint a Gyűrűk ura világát felületesen ismerem, de de sohasem mélyedtem el benne. Hozzá teszem, hogy valamikor gyakorlatilag a fantazyt is a sci-fihez sorolták, csak az utóbbi évtizedekben különült el, és jött létre az sf-f meghatározás (Science Fiction & Fantazy).
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 11:08-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. június 26. 11:21
#1382
Waderlaci, jó vendég lenne egy irodalmi, értelmiségi műsorba, vannak gondolatai és tájékozott.
1
A
Ashley
2024. június 26. 11:20
#1381
Szeretem a hisztis nőket.
1
Ez egy válasz cvirag 2024. június 26. 09:26-kor írt üzenetére.