Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

A
Ashley
2024. június 26. 17:13
Szeretem h vannak még olyan emberek, akik kijavítanak.
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 16:46-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 16:46
Na neeee! Tehát Isaac Asimov, a modern sci-fi egyik ősatyja, a robotika hármas alaptörvényének megalkotója, stb stb nem sci-fi író?? Hiszen magyarul is megjelent például a Mi lenne, ha sajtból lenne a hold, ami egy tudományos munka, vagy ugyancsak magyarul is olvasható a Halál fuvallata, ami egy napjaiban játszódó krimi, minden sci-fi alap nélkül? 
És nem Roseveltben zuhant le az UFO, hanem Roswellben (és részben Alomagardoban)
0
Ez egy válasz Ashley 2024. június 26. 16:22-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. június 26. 16:22
Az Amerikai kortárs sci – fi irodalom jellemzői.

Amerikában napjainkban örvendetes módon sok amatőr sci – fi író tevékenykedik, vagyis olvasóként nagy a választék a könyvekből. Érdemes tudni, hogy az Amerikai sci -fi írók jellemzően angol nyelven írnak és nagy piac áll a rendelkezésükre, ennek ellenére nem lehet mindenki olyan sikeres és híres mint Stephen King.
Egyáltalán kit lehet sci – fi írónak nevezni? Az olyan embert aki csak is kizárólag sci – fi műfajban alkot. Ha egy író a sci – fi mellett más műfajban is alkot, akkor őt már nem lehet sci – fi írónak nevezni, hanem egyszerűen írónak kell.
Annak ellenére, hogy a sci – fi író a műfaj sajátosságaiból adódóan egy elképzelt világot mesél el, mégis a valóságot tükrözi. Hiszen a sci – fi a szimbólumok világa is, ahol pl. az űrhajó a szabadságot jelöli, hiszen úrhajóval szabadon lehet közlekedni a végtelen univerzumban. Értelemszerűen az Amerikai kortárs sci – fi írók a saját nemzeti kincsek menté alkotnak, tudjuk jól, mert a média is beszámolt róla, hogy Roosevelt nevű városban lezuhant egy ufó. Ez a történés kijelölt egy mérföldkövet az Amerikai írók számára.
Nyilvánvalóan a vizuális ingerek, nagyrészt a sci – fi filmek is hatással vannak az említett műfaj alkotóira.
A sci – fi műfaj jelentős időszaka az 50 es években volt, ebben az időszakban datálódik a már említett ufó lezuhanás is. Meg kell említeni, hogy Ray Bradbury is alkotott az 50 es években, a művei napjainkban is népszerűek, és alapját képezik a kortárs sci- fi irodalomnak.
De ne gondoljuk, hogy a sci – fi az 50 es években kezdődött, már az Ókorban is írtak sci – fit. Azonban Amerikában valóban az 50 es években virágzott a műfaj.
Számomra a sci – fi műfajon belül a legkedvesebb jellegű alkotások a viccesek, humorosak. Mindeni tudja jól, hogy törülközőt vinni kell az űrutazáshoz, Az útikalauz stoposoknak című regényből van az intelem, tudom, hogy mindenki ismeri, de a rend kedvéért leírtam. Meg kell jegyezni, hogy Amerikában nem népszerű az erotikus sci – fi, ezzel együtt értelemszerűen a regények főszereplői gyakran csinos, fiatal nők, hiszen az ilyen jellegű karakterek mindig népszerűek.
2
Waderlaci
2024. június 26. 12:32
Nem állítottam sohasem, hogy a Guliver utazásai sci-fi lenne! Én azt mondtam, hogy nagyon sok elemet felvulonultat, amik a sci-fi részei is. Idegen világok, különös lények, különös társadalmak, sőt még technika is akad benne (Laponia vagy mi is a neve? Nem ugrik be fejből). De mindettől nem lesz sci-fi, viszont simán lehet a sci-fi előfutárának tekinteni! 
Mellékesen megjegyzem: a Googlet egyszer se használtam, csak olyan írókat és címeket, tényeket említettem fel, amiket magam láttam/olvastam. Ahogy a végkövetkeztetések is saját gondolatok voltak.
0
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 12:15-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. június 26. 12:15
Szuper. A Gulliverben hol is van ilyesmi? 
A műfaji besorolásban vannak átfedések. Mondjuk ismerek olyan valódi irodalmárt, aki ezért letépné a fejem, de ettől még nem egységesen egzakt a besorolás. Laikusok kedvéért: egy film is simán lehet négy-öt műfaj képviselője. Sci-fi, akció, kaland, horros, stb. Nyilván ez az átfedés a határok elmosódásával az irodalomban jelent meg előbb. A Gullivert ezért gondolod besorolhatónak a sci-fi műfajba. Voltaképpen nem tévedsz akkorát, de mégsem gondolom, hogy odavaló volna. Azért csupán, mert ennek a zsánernek a meghatározása inkább a jövőben játszódó, valóságalapú, vagy valóságközeli világteremtés, aminek része a világ műszaki, technológiai fejlettségének valamilyen szintű bemutatása is. Ez erősen hiányzik a Gulliverből és társaiból. A fantasy besorolása a valósághoz nem kötődő elemekből felépített világ. Itt nem igazán szerepelnek műszaki dolgok, mint a Star Wars-ban, vagy egy steampunk világban például, aminek ez az alapja. De ha ábrázolunk egy steampunk világot műszaki dolgok nélkül, csak a látványelemek alapján, akkor azt már meg lehet kérdőjelezni nálam, hogy valóban sci-fi-e. Szóval ez nagyon a határokat kerülgető vita, amiben az a vicces, hogy egyikteknek sincs köze az irodalomhoz. Ennek ellenére megdicsérlek benneteket, mert próbálkoztatok egy új, ismeretlen és csodás világ felderítésével. Szakmailag azt mondanám, hogy bemutattátok a jövő fiatalságát: tárgyi tudás nélkül, saját, lefölözött, kiforratlan gondolatok nélkül, csak a google segítségével felhalmozott információkból szedtetek össze adatokat(nem tudást) és ezzel vívtatok. Nekem imádnivaló volt, kiváló nyersanyag. Remélem más is tanul belőle.
4
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 12:00-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 12:07
Azt nem is elemezni kell, hanem szeretni. Én se mernék elemezni egy pasit sem, mert félő, hogy s/m lenne a vége és én lennék a sub benne. 😇😂😂😂
3
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 12:05-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 12:05
Sose mondtam, hogy nem szeretem a fantazyt! 😂 Csak azt mondtam, hogy annyira sosem mélyültem el benne, hogy bele mernék menni egy bármilyen elemzésébe.
0
Ez egy válasz Selymi 2024. június 26. 11:59-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 12:04
Ja, ez nem egy rövid elbeszélés, mert akad ennek több része is:
1. Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja 78%
2. Laurell K. Hamilton: Az alkony ölelése 82%
3. Laurell K. Hamilton: A holdfény csábítása 81%
4. Laurell K. Hamilton: Az éjfél simogatása 82%
5. Laurell K. Hamilton: Misztrál csókja 78%
6. Laurell K. Hamilton: Fagyos érintés 85%
7. Laurell K. Hamilton: Elnyel a sötétség 85%
8. Laurell K. Hamilton: Isteni vétkek 77%
9. Laurell K. Hamilton: Borzongató fény 76%
Ha esetleg magyarul nem nyerte el a tetszésed olvass bele az eredetiekbe: https://moly.hu/sorozatok/meredith-gentry
1
Waderlaci
2024. június 26. 12:00
Való igaz, csak az nem mindegy, hogy mire van helyezve a hangsúly! Ha már felemlegettem a Gattakát: van benne szó génmanipulációról, űrutazásról. De egy szó sincs róla, hogyan is, milyen módszerrel végzik a gének válogatását vagy cseréjét. Ahogy arról sincs szó, hogy milyen meghajtással működik a bolygóközi űrhajó. Ha csak ezt vennénk alapul, akkor NEM TUDOMÁNYOS fantáziáról beszélünk szigorúan véve! 
Mint korábban írtam: a tudományosság a sci-fiben változó, még annak ellenére is, ha valódi tudósok írják az adott sci-fiket. Van/volt, amikor akár egy központi elképzelés erőltetését védték ki a tudományos kérdések kikerülésével, és olyan is akadt, amikor a nem saját tudományos terébe nyúlnak bele az írók, és akár nagyokat bakiznak (újra felemlítem Asimov pozitron agyú robotjait). De ettől még bőven a sci-fihez tartoznak ezek a művek! Csak annyi van, hogy a sci-fi is rengeteg mindenből tevődik össze, több alkategóriára bontható. Lehetnek rá szép wikis és guggolós meghatározások, de nincs olyan, hogy ez vagy az teszi a sci-fit sci-fivé, és annak a hiánya már kizárja a körből!
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 11:39-kor írt üzenetére.
Selymi
2024. június 26. 11:59
Ó én tudnék javasolni egy igazi fantazy-t. Nagy kedvencem bár semmi tudomány nincs benne, viszont példaként nagyon jó a különbségre. Én irodalmi műnek tekintem, bár akad aki szerint csak ponyva, mert elég sok benne az érzelmes rész, vagyis az erotika. Nagyon szépen ír le különböző aktusokat, amiket ugyan ő mesebeli lényekkel mutat be, ám ha valaki jól belegondol és bizonyos embertípust helyettesít be, annak is lenne értelme. 🙂
Ha ezt https://moly.hu/konyvek/laurell-k-hamilton-arnyak-csokja elolvasod, talán megszereted a tudománytalan fikciót is. Akad benne s/m rész is. Igazi és erotikus is. 😇 Na meg 🍔 is. 😉 
Más is tekintheti ezt könyvajánlónak, hiszen ez egy erotikus oldal, ahol az ilyen mese elég kelendő.
3
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 11:35-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. június 26. 11:39
Valójában arra, hogy a sci-fi tudományos és fantasztikus mű. Kell hozzá a tudomány, akár valóságalapon, mint a Star Trekben, akár félig fikciós alapon, mint a steampunkban. Ezek nélkül csak fantasy lehetne.
2
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 11:35-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 11:35
Netán a sci-fi és a fantazy felisztására gondolsz? Mert ezt emlegette még fel. Csak a fantazy műfajban nem vagyok annyira otthon, hogy abban álljak ki egyik vagy másik oldal mellett. Az alapnak számító műveket, mint a Gyűrűk ura világát felületesen ismerem, de de sohasem mélyedtem el benne. Hozzá teszem, hogy valamikor gyakorlatilag a fantazyt is a sci-fihez sorolták, csak az utóbbi évtizedekben különült el, és jött létre az sf-f meghatározás (Science Fiction & Fantazy).
1
Ez egy válasz doriangrey 2024. június 26. 11:08-kor írt üzenetére.
A
Ashley
2024. június 26. 11:21
Waderlaci, jó vendég lenne egy irodalmi, értelmiségi műsorba, vannak gondolatai és tájékozott.
1
A
Ashley
2024. június 26. 11:20
Szeretem a hisztis nőket.
1
Ez egy válasz cvirag 2024. június 26. 09:26-kor írt üzenetére.
doriangrey
2024. június 26. 11:08
Ez nem rossz, de egy rendkívül lényeges dolog kimaradt. Szólj, ha szabad a gazda. Virág kapizsgálta már, de ahogy nézem, megsértődött és nem fog visszajönni egy ideig.
1
Ez egy válasz Waderlaci 2024. június 26. 10:26-kor írt üzenetére.
Waderlaci
2024. június 26. 10:39
Egy nagyon fontos lehetőség kimaradt szerintem a felsorolásból, hogy miért lenne fontos a sci-fi megismertetése: a posztapokaliptikus világokban felvázolt jövőképek elkerülése. Hiszen rengeteg ilyen témájú sci-fi íródott és került filmre, rengeteg társadalmi problémát és jövőképet felvázolva. Ebből a szempontból nálam az egyik legfőbb mű a Gattaka, ami csodásan mutatja be a túlfejlett emberiség szellemi elkorcsosulását.
1
Ez egy válasz Ashley 2024. június 26. 09:20-kor írt üzenetére.