Társalkodó - bármiről

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

ikkjejzjiuiiii
2023. október 23. 21:38

Mi a véleményetek arról h Magyarországról eltűntek a verebek?  Nincs veréb a kertekben, városokban. 

1
kaliban
2023. október 23. 15:03

Bocs cvirag, de nem értek veled egyet. Ha a vallási maszlagot félre tesszük, akkor azért belátható, hogy a tűz nélkül, még ma is bogyókat szedegetnénk és a kőbunkóval agyoncsapott vadállatok nyers húsát csócsálnánk. A tűz eszköz volt az ember felemelkedéséhez. Abban igazad van, hogy minden eszköz használható jól és rosszul is. A késsel lehet vajaskenyeret kenni, de lehet vele embert is ölni. Hogy melyikre használják, az nem a késen múlik, hanem a kézen, ami fogja. Nem a tűz a bűnös ha rosszra használják, hanem az ember. 

3
Ez egy válasz cvirag 2023. október 22. 22:43-kor írt üzenetére.
cvirag
2023. október 22. 22:43

A tűz elárulta az embert. Pontosabban a tűzzel az ember ártott magának. Olyan irányt vett a fejlődése, ami elvitte az ösztönös helyett az én majd megmondom hogyan lesz jó felé. Ez volt Prométeusz bűne. Ez az eredendő bűn is. 

1
Ez egy válasz kaliban 2023. október 21. 21:22-kor írt üzenetére.
ikkjejzjiuiiii
2023. október 22. 21:26

Hangolódjunk a holnapi ünnepre. Magyarok vagyunk. Holnap rólunk beszél a világ, hiszen a forradalom világszerte ismert,  és elismert, tiszteletet parancsol. 

1
ikkjejzjiuiiii
2023. október 22. 19:56

A tűz enyhíti a magányt,  mert foglalkozni kell vele. 

1
Ez egy válasz kaliban 2023. október 21. 21:22-kor írt üzenetére.
kaliban
2023. október 21. 21:22

Nem tudom, mennyire fér bele az itteni társalgásba, de kiváncsi vagyok a véleményetekre.

Mi is a tűz?
Rövid elmélkedés a tűzről.
Ha a rideg tényeket vesszük, akkor a tűz kémiai jelenség: éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja.

Ha fizikai oldalról vizsgáljuk, akkor az éghető anyag, az oxigén és a gyulladási hőmérséklet szentháromságának frigyéből megszülető önfenntartó reakció.

Biológiai értelemen a tűz maga az élet – a szervezetben lezajló lassú égés, a sejtek energiaigényét biztosító oxidáció. A felvett tápanyagok elégetése biztosítja minden élő szervezet számára a működéshez szükséges energiát. A tűz az élet alfája és ómegája.

De a tűz lehet halál is. Elég, ha csak a tűzvészekben elveszett sok-sok emberi életre gondolunk. Sőt, a tűz még a halál után is elkísér bennünket, hiszen a hamvasztás során a végső tűz emészti el porhüvelyünk, hogy tényleg csak a por maradjon belőle.

Ha hasznosságát vesszük figyelembe, a tűz az egyik legrégebbi jó barátja az embernek.
Mikor fázunk, melegít, megfőzi az ételünket, megolvasztja az ércet, a sötétben világít. Már a homo erectus is használta a tüzet. A szerszámhasználat és a beszéd kialakulása mellett a tűz hasznosságának felismerése, a tűz felhasználása, megszelídítése emelte ki az embert az állatvilágból.

De, ha nem vigyázunk, a jóbarát szembe fordul az emberrel és tomboló vadállatként pusztít.
A barátságos meleg helyett gyilkos, izzó pokollá változtatja az otthonunkat, a környezetünket.
Ha fellázad, mohón felfal, bekebelez mindent, ami drága volt nekünk, míg önnön mohóságába belepusztulva, el nem hamvad.

Másrészről, találóan, az emberi érzelmekben is visszaköszön a tűz. Talán mert a vágy, a szeretet, a szerelem is pont ugyanolyan, mint a fizikai reakcióhoz szükséges háromság megléte. Nélkülük nincs meg a kapcsolathoz szükséges tűz.
Minden emberben megvan a tűzhöz szükséges gyújtóanyag, a vágy, a tüzet tápláló oxigén, a szeretet, de a reakció beindításához szükség van még a szikrára, a szerelemre. Ha minden feltétel együtt áll, lángra lobban szívünkben a tűz.
Igen. A lelkünket átjáró tűz. A vágyott, szeretett személy testének melegsége, érintésének, csókjának izzása, az egybefonódó testek, a szeretkezések tüze és a féltékenység mindent elpusztító lángja, mely után csak a kihűlő érzelmek üszkösödő romjai maradnak.

Bárhonnan is nézzük, tűz nélkül nincs élet. A tűz jó barát, ha vigyázunk rá, de pusztító ellenség, ha nem.
Vigyázzunk a szívünkben fellobbanó lángra, mely éltet, de ha nem őrizzük, akkor elhamvad, vagy szembefordul velünk és felemészt. Bár a tűz után visszamaradt kihűlt, üszkös romokkal még mindig jobban járunk, mintha ki sem gyúlt volna a lelkünket melegítő lángocska és szívünkben csak tűz nélküli, hideg, sötét nihil várna.
Éltessük szívünk tüzét, tápláljuk szeretettel, szerelemmel hogy ki ne hunyjon, de óvjuk, védjük, hogy ránk ne támadjon.

2
ikkjejzjiuiiii
2023. október 21. 16:54

Engem nem zavar meg, egy, egy fórum témája, lazán értelmezem, arról írok, mai jön. 

-3
ikkjejzjiuiiii
2023. október 21. 16:47

Imponál nekem ez a válasz. 

1
Ez egy válasz Törté-Net 2023. október 21. 16:42-kor írt üzenetére.
T
Törté-Net
2023. október 21. 16:42

Kedves ikkjejzjiuiiii!

A hasznos tartalom nélküli , nem nem idekapcsoldó hozzászólásokat sajnis kénytelen vagyunk törölni, többen is jelezték, hogy kissé követhetetlen lett a beszélgetés néha, még a téma címéhez képest is.

Üdvözlettel:
Törté-Net Szerkesztőség

4
Ez egy válasz ikkjejzjiuiiii 2023. október 21. 16:37-kor írt üzenetére.
ikkjejzjiuiiii
2023. október 21. 16:37

szerkeztőség, miért törlődnek az általam írt kommentek? 

1
Ulysses
2023. október 18. 17:16
Ez olyan "Müller Péter"-esen hangzott. Ha saját gondolat, akkor bocsánat. Egyébként tetszik.
1
Ez egy válasz cvirag 2023. október 18. 08:44-kor írt üzenetére.
cvirag
2023. október 18. 08:44
Vannak férfiak, akiket nem szabad megvaltoztatni. Elromlanak tőle. Néha egy életre. Vannak, akik csak azt szeretik, ha körbeugrálják őket, de beszélgetni nem lehet velük, mert sérülnek. 
3
ikkjejzjiuiiii
2023. október 15. 19:54
Amit én írok, az egy műfaj, amit nem szabad megváltoztatni. Nekem mindig hagyma szagom lesz.
0
Ez egy válasz Lolamacko 2023. október 15. 18:50-kor írt üzenetére.
ikkjejzjiuiiii
2023. október 15. 19:28
Talán igen, talán nem. Jól esik, h olvasol engem.  
2
Ez egy válasz Lolamacko 2023. október 15. 18:50-kor írt üzenetére.
ikkjejzjiuiiii
2023. október 15. 18:50
Ezt aláhúzom, h jobb ez az oldal mint sok másik, színvonalasabb. 
1
Ez egy válasz Törté-Net 2023. október 15. 18:00-kor írt üzenetére.